Universidad de Valladolid. España
Costs and results of the new sustainability policies
ESPAÑA 2050
Dirección:
Esther Muñiz Espada. Universidad de Valladolid. España:
Coordinadora:
Begoña González Acebes. Universidad de Valladolid. España.
SCIENTIFIC COMMITTEE
Roman Budzinowski, Poznan University, Poland.
Roland Norer, Luzern University, Swissland.
Luigi
Russo, Ferrara University, Italy.
José Martinez, Göttingen University, Germany.
Alessandra Di Lauro, Pisa University, Italy.
Isabelle Pingel, Sorbonne University, Paris I, France
8th October 2021
10.00 hs. Opening session
Antonio Largo Cabrerizo, Excmo. y Magfco. Sr. Rector de la Universidad
de Valladolid.
Paloma García Galán, Secretaria General Técnica del Ministerio de
Agricultura, Pesca y Alimentación.
José Miguel Herrero Velasco, Director General de Industria Alimentaria, Ministerio
de Agricultura, Pesca y Alimentación.
Geoff Whittaker, President of European Council for Rural Law.
Rocio Perteguer Prieto, Directora de medio ambiente, consumidores y
usuarios del Colegio de Registradores.
10.30 hs. First session. European Legal scheme on food waste and agrifood chain. Perspectives
from different European Mediterranean countries.
Chairperson: Maria Grazia Alabrese, Pisa University.
España. Esther Muñiz,
Valladolid University.
Francia. Luc Bodiguel, Research at CNRS. Nante.
Italia. Irene Canfora,
Bari University – Luigi Russo, Ferrara University.
Portugal. Tiago Picão
de Abreu, Lisboa.
12.00
hs. Second Session. Perspectives from
others european countries.
Chairperson: Ludivine Petetin, Cardiff University.
José Martinez, Göttingen
University. State failures in food policy
- food wastage in Germany.
Aneta Suchon, Adam
Mickiewicza University. Sustainable
agriculture in the European Green Deal - selected legal issues.
Monika Król, Lodzki University. Climate
impact on food security in context of food waste.
Paweł Wojciechowski, Warsaw University. The food waste and the date of minimum durability – possible legal
solution.
Anna Kapała, Wrocław University. Legal
aspects of local food systems.
Izabela
Lipińska, Poznan University. Waste in the food supply chain - selected legal
issues.
Łobos Kotowska,
Katowice University. The cultivation
contract as an instrument of agricultural law preventing food overproduction.
Łukasz Sokolowski,
Adam Mickiewicza University. Some
critical comments on the new polish Act on Counteracting Food Waste.
Katarzyna Leśkiewicz,
Adam Mickiewicza University. Sanctions for wasting food in the light of
Polish regulations - selected aspects.
Krzysztof Różański, Adam
Mickiewicza University. Food waste
regulations in Poland, with special reference to the situation in the
beekeeping sector.
15.00
hs. Third session. Nuevo régimen sobre
cadena alimentaria y desperdicio alimentario Una visión desde España.
Moderador: Asunción Marín, Universidad de
Sevilla.
José Abellán, Presidente Foro Agrario. Desperdicio alimentario y desafios de la cadena alimentaria.
Leticia Bourges, SG
CEDR. Utilidad y contradicciones en la
noción del desperdicio alimentario.
Angel Sánchez, Universidad
de La Rioja. Fin al agotamiento de las
tierras y de las aguas: el desperdicio alimentario.
Benedetta Ubertazzi,
Universidad Bicocca de Milán. Desperdicio
alimentario y patrimonio cultural inmaterial de la UNESCO.
María Jose Cazorla,
Universidad de Almería. La pérdida y
desperdicio de alimentos hortícolas desde el campo a la mesa.
Pablo Amat,
Universidad Politécnica de Valencia. Integralidad
en la cadena alimentaria.
Ana Carretero, Universidad
de Castilla-La Mancha. El papel de los
canales cortos en la reducción del desperdicio alimentario y la generación de
residuos.
Maria Paz de la
Cuesta, Hague University. Prácticas
antidesperdicio en los supermercados y su repercusión en el resto de la cadena
y en los proveedores.
Juan Carlos Gamazo,
Universidad de Valladolid. Una aproximación
desde la economía circular al desperdicio alimentario.
Noemí Serrano,
Universidad de Valladolid. Excedente y
desperdicio de alimentos como oportunidad para la creación de empleo. Las
contribuciones al empleo de la estrategia “de la granja a la mesa”.
Closing Session
Roland Norer, DG CEDR, Luzern University.