05/10/2021

V MEDITERRANEAN FORUM INTERNATIONAL CONGRESS (Online) - 8th October 2021: THE CHALLENGE OF THE FIGHT AGAINST FOOD WASTE AND AGRIFOOD CHAIN

 Universidad de Valladolid. España 

Costs and results of the new sustainability policies 

ESPAÑA 2050


Dirección: Esther Muñiz Espada. Universidad de Valladolid. España: mariaesther.muniz@uva.es

Coordinadora: Begoña González Acebes. Universidad de Valladolid. España.


 

 

 

SCIENTIFIC COMMITTEE

Roman Budzinowski, Poznan University, Poland.

Roland Norer, Luzern University, Swissland.

Luigi Russo, Ferrara University, Italy.

José Martinez, Göttingen University, Germany.

Alessandra Di Lauro, Pisa University, Italy.

 

Isabelle Pingel, Sorbonne University, Paris I, France


8th October 2021

10.00 hs. Opening session

Antonio Largo Cabrerizo, Excmo. y Magfco. Sr. Rector de la Universidad de Valladolid.

Paloma García Galán, Secretaria General Técnica del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.

José Miguel Herrero Velasco, Director General de Industria Alimentaria, Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.

Geoff Whittaker, President of European Council for Rural Law.

Rocio Perteguer Prieto, Directora de medio ambiente, consumidores y usuarios del Colegio de Registradores.

 

10.30 hs. First session. European Legal scheme on food waste and agrifood chain. Perspectives from different European Mediterranean countries.

Chairperson: Maria Grazia Alabrese, Pisa University.

España. Esther Muñiz, Valladolid University.

Francia. Luc Bodiguel, Research at CNRS. Nante.

Italia. Irene Canfora, Bari University – Luigi Russo, Ferrara University.

Portugal. Tiago Picão de Abreu, Lisboa.

 

12.00 hs. Second Session. Perspectives from others european countries.

Chairperson: Ludivine Petetin, Cardiff University.

José Martinez, Göttingen University. State failures in food policy - food wastage in Germany.

Aneta Suchon, Adam Mickiewicza University. Sustainable agriculture in the European Green Deal - selected legal issues.

Monika Król, Lodzki University. Climate impact on food security in context of food waste.

Paweł Wojciechowski, Warsaw University. The food waste and the date of minimum durability – possible legal solution.

Anna Kapała, Wrocław University. Legal aspects of local food systems.

Izabela Lipińska, Poznan University. Waste in the food supply chain - selected legal issues.

Łobos Kotowska, Katowice University. The cultivation contract as an instrument of agricultural law preventing food overproduction.

Łukasz Sokolowski, Adam Mickiewicza University. Some critical comments on the new polish Act on Counteracting Food Waste.

Katarzyna Leśkiewicz, Adam Mickiewicza University. Sanctions for wasting food in the light of Polish regulations - selected aspects.

Krzysztof Różański, Adam Mickiewicza University. Food waste regulations in Poland, with special reference to the situation in the beekeeping sector.

 

15.00 hs. Third session. Nuevo régimen sobre cadena alimentaria y desperdicio alimentario Una visión desde España.

Moderador: Asunción Marín, Universidad de Sevilla.

José Abellán, Presidente Foro Agrario. Desperdicio alimentario y desafios de la cadena alimentaria.

Leticia Bourges, SG CEDR. Utilidad y contradicciones en la noción del desperdicio alimentario.

Angel Sánchez, Universidad de La Rioja. Fin al agotamiento de las tierras y de las aguas: el desperdicio alimentario.

Benedetta Ubertazzi, Universidad Bicocca de Milán. Desperdicio alimentario y patrimonio cultural inmaterial de la UNESCO.

María Jose Cazorla, Universidad de Almería. La pérdida y desperdicio de alimentos hortícolas desde el campo a la mesa.

Pablo Amat, Universidad Politécnica de Valencia. Integralidad en la cadena alimentaria.

Ana Carretero, Universidad de Castilla-La Mancha. El papel de los canales cortos en la reducción del desperdicio alimentario y la generación de residuos.

Maria Paz de la Cuesta, Hague University. Prácticas antidesperdicio en los supermercados y su repercusión en el resto de la cadena y en los proveedores.

Juan Carlos Gamazo, Universidad de Valladolid. Una aproximación desde la economía circular al desperdicio alimentario.

Noemí Serrano, Universidad de Valladolid. Excedente y desperdicio de alimentos como oportunidad para la creación de empleo. Las contribuciones al empleo de la estrategia “de la granja a la mesa”.

 

Closing Session

Roland Norer, DG CEDR, Luzern University.